Boekentips

Op deze pagina vind je heerlijk veel boeken voor jou. Mis je boeken of een rubriek? Superleuk als je meedenkt en mijn jouw tip(s) mailt. Kom je een foutje tegen, fijn als je het meldt. De boeken zijn te vinden bij de bibliotheek, je eigen boekhandel, Storytel, Kobo, andere aanbieders, of druk op de gele knop. Voor elke bestelling van jou gaat een kleine bijdrage naar mij, ook als je via een van deze linkjes je schrijfschriften, theepot of boekenkast bestelt en daar help je me reuze mee. De vermelde prijzen van (met name Engelse) boeken kunnen variëren, dus check dat svp even bij je aanschaf. En, voor alle zekerheid, ik kan (gelukkig) niet zien wie wat bestelt, dus je privacy is gegarandeerd. Veel rondneus- en leesplezier! En dankjewel!

Natuur en reizen

Het zoutpad – Raynor Winn

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Het zoutpad – Raynor Winn

Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis en krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Een bijzonder verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.

Pelgrim langs Tinker Creek – Annie Dillard

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Pelgrim langs Tinker Creek – Annie Dillard

De schrijfster woont in 1971 een jaar in de Amerikaanse staat Virginia bij de rivier de Tinker Creek. Energiek en bezield vertelt ze over de vaak genadeloze natuur in en rond deze rivier en laat ze zien hoe gedurende de seizoenen alles onophoudelijk aan verandering onderhevig is. Ze confronteert de lezer met het mysterie, de schoonheid én de wreedheid van het leven. We leven niet los van de natuurlijke wereld, maar maken deel van uit. Subliem poëtisch essay bekroond met de Pulitzer Prijs.

Romans

De herinnerde soldaat– Anjet Daanje

Tip van Heleen

Tip van Heleen

De herinnerde soldaat – Anjet Daanje

‘Verreweg de beste roman van de afgelopen jaren’ (NRC Handelsblad) Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Julienne heeft acht jaar op hem gewacht en neemt hem, tegen het advies van de artsen in, diezelfde dag nog mee naar huis. Ze worden opnieuw verliefd, maar er zijn vele raadsels voor hen allebei. De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Het is een Nederlandse roman van Europese allure.

Bloemblad van zee – Isabel Allende

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Bloemblad van zee – Isabel Allende

Aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om naar Frankrijk te vluchten. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip dat is gecharterd door de Chileense dichter en consul Pablo Neruda, op weg naar Chili waar hen het onvoorstelbare wacht. Een prachtige historische roman over ballingschap en liefde. NRC Handelsblad: ‘Isabel Allende op haar best.’ 

Gedichten

Einde en begin – Wislawa Szymborska

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Einde en begin – Wislawa Szymborska

Wislawa Szymborska is een van de meest gelezen en gelauwerde dichters van deze tijd. Einde en begin omvat de vertaling van vrijwel alle gedichten die ze sinds 1957 heeft gepubliceerd. Szymborska slaagt er telkens in zich over het meest alledaagse te verwonderen en daarin een nieuw perspectief te belichten: nuchter, helder, direct en vaak met humor.

In de pers: ‘Door de bezieling van de gedichten geven ze je in woorden terug wat je ongemerkt aan werelden verloren bent. Dat is dus meer dan je voordien ooit hebt gehad.’ P.F. Thomése in NRC

Billy Collins en Kees van Kooten – Zo wordt u gelukkig

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Billy Collins en Kees van Kooten – Zo wordt u gelukkig

Enkele jaren geleden raakte Kees van Kooten in de ban van de humoristische dichter Billy Collins (New York, 1941). Collins publiceerde acht dichtbundels, waarvan meer dan 250.000 exemplaren werden verkocht. Kees van Kooten vertaalde en voorzag zesentwintig gedichten van uitgebreid en geestig commentaar, waarin hij ook bepaalde vertaalkeuzes verklaart. 

Schrijven en creëren

The Artist’s Way – Julia Cameron

Tip van Heleen

Tip van Heleen

The Artist’s Way – Julia Cameron

The Artist’s Way is bekend  geworden van de morning pages. Het boek is al decennialang een wereldwijde everseller en staat, naast de beroemde morning pages, vol andere oefeningen om je inspiratie te wekken. In deze herziene editie blikt Julia Cameron terug op de invloed die The Artist’s Way heeft gehad en beschrijft ze hoe het werk dat ze de laatste jaren heeft gedaan tot nieuwe inzichten voor het creatieve proces heeft geleid. Deze editie van The Artist’s Way is uitgebreid en helemaal up-to-date.

Een duik in een vijver in de regen – George Saunders

Tip van Lotje

Tip van Lotje

Een duik in een vijver in de regen – George Saunders

Al meer dan twintig jaar leest sterauteur George Saunders samen met zijn schrijfstudenten zijn favoriete Russische korte verhalen, en vraagt zich af waarom ze zo goed werken. In dit boek deelt hij twee decennia aan opgedane wijsheid over lezen, schrijven en het leven, aan de hand van zeven verhalen van Tsjechov, Tolstoj, Toergenjev en Gogol. Diepgravend, openhartig, grappig en filosofisch.

Bird by bird – Anne Lamott

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Bird by bird – Anne Lamott

Bird by Bird is the bible of writing guides – a wry, honest, down-to-earth book that has never stopped selling since it was first published in the United States in the 1990s. Bestselling novelist and memoirist Anne Lamott distils what she’s learned over years of trial and error. Beautifully written, wise and immensely helpful, this is the book for all serious writers and writers-to-be.

Hyperfocus – Chris Bailey

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Hyperfocus – Chris Bailey

Als je goed wil opschieten, heb je baat bij hyperfocus, maar als je creatief wil zijn is de snipperfocus het effectiefst. In de snipperfocus laat je je gedachten bewust dwalen. Tip: 1. Afdwalen naar het verleden is niet zo behulpzaam. Leid je geest steeds weer naar het heden of de toekomst. Tip 2. Heel verrassend: je bent over het algemeen het creatiefst als je een beetje ontremd bent door momenten van weinig energie! Een boek om te lezen met een pen en markeerstift in de hand zodat je er alles uithaalt wat er voor jou inzit.

Biografie en autobiografie  

Hoe mooi alles – Mirjam van Hengel

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Hoe mooi alles – Mirjam van Hengel

In mei 1940 besluit de Joodse student en dichter Leo Vroman dat hij weg moet uit Nederland. Hij vlucht per boot naar Nederlands-Indië, waar hij onder de wapenen geroepen wordt. Lange jaren in Japanse kampen volgen. In Nederland weet zijn geliefde, Tineke Sanders, algauw niet meer hoe het hem vergaat. Pas twee jaar na de oorlog zien ze elkaar weer in New York. Hun liefde zal een leven lang duren. Mirjam van Hengel reconstrueerde dit aangrijpende verhaal, dat zich afspeelt in het brandpunt van de wereldgeschiedenis.

Meisjesherinneringen – Annie Ernaux

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Meisjesherinneringen – Annie Ernaux

Annie Ernaux schrijft over de zomer van 1958, de zomer waarin ze voor het eerst met een man naar bed ging, een ervaring die achteraf bezien traumatisch was tijdens een vakantiekamp in Normandië.

NRC Handelsblad: ‘Schitterend autobiografisch relaas over opgroeien in de provincie in de jaren vijftig. Het relaas van een beschermd opgegroeid achttienjarig meisje.’ 

Lieg met mij – Philippe Besson

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Lieg met mij – Philippe Besson

Aangrijpende terugblik op de tienerjaren van de schrijver Philippe Besson, en het bepalende moment in zijn leven toen op een winterse ochtend in 1984 twee zeventienjarige jongens elkaar voor het eerst in het geheim ontmoetten. Het is het begin van een hartstochtelijke, verborgen en tragische liefdesrelatie tussen Philippe en zijn schoolgenoot Thomas, die zich voor altijd in hun leven grift

Vreemdelingen op een kade – Tash Aw

Tip van Heleen

Tip van Heleen

Vreemdelingen op een kade – Tash Aw

De grootvader van Tash Aw verliet in de jaren twintig van de vorige eeuw het vasteland van China, op zoek naar een nieuw leven in Maleisië. Tash Aw beschrijft de familiegeschiedenis van de jaren die volgden door vele verhalen te vervlechten tot één geheel. Dat verhaal voert van kansloze immigranten naar succesvolle machthebbers, van afgelegen dorpjes naar nachtclubs in megasteden. Uit al deze stemmen in vele talen en dialecten distilleert Aw in alle eenvoud een bijzonder knap en complex beeld van dit werelddeel.

Kind en jeugd  

De draad van Alexander – Sieb Posthuma

Tip van Heleen

Tip van Heleen

De draad van Alexander – Sieb Posthuma

Over de kunstenaar Alexander Calder. Alexander heeft een draad… Daarmee kan hij alles maken wat hij in zijn hoofd ziet. Hij vindt de handigste dingen en de grappigste dieren uit, maar zijn grootste droom is nog niet uitgekomen. Hoe laat je iets bewegen, zomaar uit zichzelf? Boek met prachtig en onvergetelijk plot op de laatste pagina’s. Uit de verliefdmakende serie Kunstprentenboeken in de reeks van Leopold samen met het Kunstmuseum Den Haag. Smullen maar vanaf 5 jaar tot … hoge leeftijd!  

De krijtjes staken – Oliver Jeffers

Tip van Heleen

Tip van Heleen

De krijtjes staken – Oliver Jeffers

Teun wil een tekening maken, maar zijn kleurkrijtjes staken. Ze hebben allemaal een brief geschreven. Zwart wil voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt. Blauw heeft behoefte aan rust na het kleuren van alle water en lucht, terwijl Roze juist graag eens wat vaker ingezet zou willen worden. Elke brief is met veel zorg en humor en inlevingsvermogen gemaakt én verbeeld. Prachtig en inspirerend voorbeeld (bijv. voor schrijfdocenten) dat je alles en iedereen een brief kan laten schrijven. 

Post voor jou

Blijf op de hoogte en ontvang regelmatig inspirerende nieuwsbrieven met schrijftips, blogs, de agenda en de nieuwste cursussen.

 

Ga naar de inhoud