Wie ben ik?

Mijn naam is Heleen en ik houd van lezen én schrijven. Ik vind het daarom een feest om deze website voor jou te maken. Langzamerhand zullen hier steeds meer cursussen te vinden zijn, in heel verschillende genres. Mijn eigen favoriete genre is de biografie. Ik vind romans heerlijk maar ik móet tussendoor wel even een levensverhaal lezen, bijvoorbeeld van een schrijfster of kunstenaar. Die voorliefde zie je ook terug in mijn cursusaanbod, er zit altijd wel een live of online biografische cursus bij. Ik vind het gewoon fijn om verhalen van anderen aan het licht te brengen en te mogen horen.

Landschap
Een andere liefde van mij is het landschap. Als jong kind was ik gefascineerd door de sferen van de verschillende landschappen rond het dorp waar ik opgroeide. Op mijn fietsje dwaalde ik door de bossen, klom de Hondsrug op, zag de boeren daar hun stro oogsten en keek in de diepte van het veen. Die fascinatie is altijd gebleven. Vanuit die liefde voor het landschap en de mensen in dat landschap was ik met veel plezier Dichteres van Deventer en Dichteres van Overijssel. Een deel van mijn gedichten is speciaal gemaakt voor de buitenlucht en gerealiseerd als kunstproject, onder andere een gedicht voor op de trap van een dijk en een gedicht op een zwaluwwand. In de lente vliegen pa en ma zwaluw nu tussen de letters door om hun eieren uit te broeden en de jonkies te voeden. Je vindt op deze site een paar filmpjes en foto’s van deze projecten.

Poëzie
Als ik schrijf komt er meestal poëzie uit mijn pen. Dat is ook altijd al zo geweest. Ik debuteerde op mijn zestiende met de bundel Bekijk het maar op mijn middelbare school. Een heel simpele stapel gestencilde en dubbelgevouwen A4’s met een gekleurd vel erom. En toch staan die woorden voor altijd op papier. Mijn laatste bundel is Vervang eland, helemaal gemaakt zoals ik het zelf graag wilde en gedrukt bij een superprofessionele drukker. Met beide bundels ben ik nog steeds even blij. Of iets een bestseller is blijkt dus niet altijd de maatstaf voor je geluk. 😉  

Poezen
Meestal komt er dus poëzie uit mijn pen, maar soms ineens poezencartoons.  Ze ontstonden een paar jaar geleden per ongeluk op een vel waarop ik poëzie aan het schrijven was. De ene poes wilde iets tegen de andere zeggen, ik maakte een tekstwolkje, en de andere poes wilde iets terugzeggen en voilà, de pratende poezen waren geboren.
Ik had nooit gedacht cartoons te gaan maken. Als je het aan me had gevraagd, zou ik denk ik hebben gezegd dat ik dat helemaal niet kan. Ik worstelde ook met het tekenen van die gekke poezenlijfjes, maar het mocht en mag de pret niet drukken. Het borrelde op en ik heb er veel plezier in. Datzelfde kom ik vaak tegen in mijn schrijfcoachingspraktijk. Mensen die zichzelf verbazen over wat ze op willen schrijven of over wat er uit hun pen vloeit. Daar word ik heel blij van.


Nu heb je mij een beetje leren kennen. Ik vind het heel leuk jou ook te leren kennen. Ik nodig je van harte uit hier rond te kijken, te grasduinen en je te laten inspireren. Wie weet tot kijk bij één van alle activiteiten. Ik ontmoet je graag.  

Hartelijke groet, Heleen

Opleidingen en werk

Studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, specialisatie Moderne Letterkunde, afgestudeerd op de gedichten van Karel Appel
– Eindredacteur bij uitgeverij Elsevier
– Dichteres van Deventer
– Eerstegraads bevoegdheid aan de UvA
– Dichteres van Overijssel
– Initiatiefneemster landelijk platform Dichter bij Dichters
– Al weer heel veel jaar dichteres, schrijfdocent en schrijfcoach.

Ga naar de inhoud