Op Instagram van See All This, het onvolprezen kunsttijdschrift, staat een heel mooie post over kunstenaar Tim Knowles. Knowles maakt pennen vast aan de bewegende, zwiepende, wiegende of dansende boomtakken en zo vertellen de bomen hun verhaal aan het papier. Ik was op slag verliefd… Heb jij geen instagram en wil je het wel zien, hier vind je een filmpje van hem en er staat nog meer op zijn site. Dit zegt Tim Knowles in See All This: 

‘Elke tekening onthult iets van de kwaliteiten en eigenschappen van de takken, elke boom beweegt anders in de wind: de relaxte, soepele lijn van een eik; de delicate, aarzelende aanrakingen van een lariksboom en de licht neurotische krassen van een meidoorn.’

De tekeningen zijn inderdaad zo verschillend door het karakter van de bomen, ik had daar echt nog nooit over nagedacht. Jij wel? Knowles heeft die onzichtbare kwaliteit van de bomen in één klap zichtbaar gemaakt. De verfijnde lijnen op papier doen haast denken aan Japanse geschriften. Het lijkt me daarom spannend om een haiku te maken die aansluit bij het thema van zijn werk. Want hoe beweegt de boom of struik of bloem die jij waarneemt? En hoe kan je daar iets over zeggen? We krijgen dan talige varianten op Tim Knowles. Heb jij zin om mee te doen? Als er meer inzendingen komen, deel ik ze. Het lijkt me fijn om dit losjes op te vatten. Dus kom jij precies op 5 7 5 lettergrepen uit, grandioos, maar heb jij 4 8 3 lettergrepen, of een kort tekstje van jouw natuurwaarneming, dan neem ik daar even diep mijn petje voor af. 
Wil jij graag weten wat een haiku is? Hier vind je bijvoorbeeld een recept voor een stappenplan van het maken van de haiku maar neem dat vooral luchtigjes op en doe het lekker heel anders als jij daar zin in hebt. 
Ik heb even een poging gewaagd want dit zag ik vanavond: 

De rozenbotteltakken
knikken ja ja ja
naar de IJssel

De silhouetten 
van de wilgenkatjes wiegen 
in het avondlicht

Het was fijn om zo precies naar de beweging van takken te kijken. Er kwamen ook vanzelf zinnen in mijn hoofd maar het viel me wel op dat het best lastig is om in taal weer te geven welke beweging de takken maakten. Ik ben benieuwd of jij inspiratie hebt. 🙂

Zet jouw vondsten en pogingen gerust hieronder neer. Veel plezier!