Het langste woord

De langste boekenmarkt van Europa (elke augustus in Deventer), zette me aan het denken. Want wat is eigenlijk het langste woord in de Nederlandse taal?Ik dacht eerst aan hottentottententententoonstelling maar dat is eigenlijk geen echt woord, het is als woordgrap bedacht met heel veel dezelfde klanken en lettergrepen. Op internet ontdek ik dat het zelfs een verkeerd woord is want hottentotten was een soort scheldwoord voor de Khoikhoi, de echte naam van deze stam, en ze hebben zelfs nooit in tenten hebben geleefd. Dit woord is dus op alle manieren een dwaalspoor.

Het échte langste Nederlandse woord blijkt aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters) te zijn. Dat is wel een heel slaapverwekkende woord. Ik had er meer van verwacht! In Wales doen ze dat beter. Daar hebben ze de langste plaatsnaam van Europa. Plaatsnamen zijn natuurlijk niet helemaal te vergelijken met gebruikswoorden maar je hoort wel meteen de poëzie van de lange plaatsnaam van het beroemde dorpje in Wales: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.  De lange naam betekent eigenlijk:

Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot.

Het dal van de witte hazelaar, wie wil daar nou niet wonen?

Dit kan je natuurlijk ook met je eigen plaatsnaam of huis doen. Zelf heb ik mijn eigen huis net ook even van een nieuwe naam voorzien:

Perceel met het rode huis om de bocht bij de straat van de hoge hond aan de rivier met de brede oevers en de gele kwikstaarten.

Over honderd jaar schrijf je dit allemaal aan elkaar. Perceelmethetrodehuisomdebochtbijdestraatvan dehogehondaanderiviermetdebredeoeversendegelekwikstaarten.

Al met al zijn dit 101 letters. Daar kan het aansprakelijkheidswoord niet aan tippen.

Ik ben benieuwd waar jij woont? Wil jij een beschrijving maken? Zeg iets over je huis (toren met de sierlijke bel, tempel van het haardvuur, domein van de letters, etc) en plak er vanuit je huis bezien nog wat constructies met voorzetsels met locaties achteraan met misschien wel mooie natuurwoorden als dal en witte hazelaar. Ga steeds net iets verder weg van  je huis en maak zelfs lekkere grote sprongen als je daar zin in hebt, mijn stad ligt wel aan de rivier maar mijn huis ligt er echt nog wel wat verder vandaan dan ik in de beschrijving laat zien.

Als je zin hebt, kan je het in de comments zetten bij het blog op de site. Dat vind ik echt hartstikke leuk, want dan blijft je pareltje bewaard. Misschien zet je ook het aantal letters erbij?

PS De website is nieuw en dit is de eerste nieuwe blog. Ik hoop dat je makkelijk een comment kan plaatsen. Het account dat je moet maken is tegen de spam. Voor cursisten: Het is hetzelfde account als wanneer je een schrijfcursus volgt. Heel erg leuk als je een poging waagt.

(Met dank aan Sjoukje Bos voor het beeld van de hazelaar via Unsplash)

Blijf op de hoogte

Ontvang inspirerende blogs, tips en de agenda van Schrijven met Heleen

7 Reacties

 1. Heleen Bosma

  Inzending van Afke Toren: Huisjeuit1920metwildetuinenvijgenboomvolvogelsbijenenvlindershalverwegestraatjeenpikmeerenzeilersopwaterenzwaluwenaandehemel..
  .

 2. Joost

  MetuitzichtophetVerlaagdeWellepadmetzijnzitbankprauwenenverbeeldezeilbotenenaandevoetvandeheuveldiede(nogsteedsnietautovrijemaarvandaagwel)Welleoverstromingenvan1993en1995stoptemetsnelletoegangtotdebinnenstadviatweetredeneneensteegmetpoortlangshetdestijdsondergelopenpandenlangsdeoudestadsmuuraandemooisterivieruniekgelegenDeventerBoekenmarktkraammetnummerveertigjeweetwelvanAliBaba

  Niet zozeer een woning als wel een plaats op de boekenmarkt; 382 tekens

  • Heleen Bosma

   Daar moest ik heel hardop om lachen, Joost! Ik zag de clou ook niet aankomen ;-)))

 3. Elise-vd-Linden

  Voorheenhetwachtershuisjeopdehoekvandetapijtfabriekmetdetweepoezezusjesachterderamenmetblauwekozijnen

  • Elise-vd-Linden

   Oh nee wacht: Voorheenhetwachtershuisjeopdehoekvandetapijtfabriekmetnudetweepoezezusjesachterderamenmetblauwekozijnen

   • Heleen Bosma

    Het is een zoekraadsel, versie 1 en 2. Ik heb het verschil gevonden! Heel leuk. En je ziet de poezeoortjes voor je achter de ramen… 🙂

 4. Heleen Bosma

  Inzending van Margreet:

  Huisvanrodebakstenenlangsdelaanmetdeoudewatertoreninhetoosteneneenwatervalletjevoordedeurwaarkwakendeeendendedaginluidenenaandeachterkantdewilgenwuiveninhetnoorden

  (Huis van rode bakstenen langs de laan met de oude watertoren in het oosten, en een watervalletje voor de deur waar kwakende eenden de dag inluiden en aan de achterkant de wilgen wuiven in het noorden)

Een reactie versturen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspirerende blogs, tips en de agenda van Schrijven met Heleen

De nieuwste blogs

Waar is Lola?

Poezen communiceren op hun eigen manier. Het is misschien ondoorgrondelijk hoe het werkt, maar het werkt! En zo is het ook met schrijven en lezers. Dit is een verhaal over poezen en de sensitiviteit van de lezer.

Een mond als een streep

Een mond als een streep

Tussen ons in lag een stapel hoogwaardige kinderboeken. We visten telkens een boek uit de stapel en lazen daarvan samen de eerste bladzijde. Zin voor zin onderzochten we wanneer onze belangstelling afdwaalde of wanneer we ons levendig voelden, nieuwsgierig en sprankelend. Al snel hadden we 3 verhaalwetten te pakken.

Wil jij graag meer lezen in 2024?

Wil jij graag meer lezen in 2024?

Wil jij al een tijdje graag meer lezen maar komt het er niet van? Dat is heel herkenbaar. Soms zijn er zelfs leesobstakels die je zelf niet eens in de gaten hebt. Er is gelukkig goed nieuws, je eigen leesfeest (of challenge of doel of uitdaging, welk woord je maar prefereert) kan echt helpen, en dan vooral als je dat doel helemaal voor jezelf op maat maakt.

Ga naar de inhoud