Doe jij mee aan het grote beginletterspel? Hartstikke leuk! Je vindt in deze blog het recept en je kunt onderaan jouw inzending plaatsen. In het blog ontdek je ook wie het varken op het plaatje is.

Vorige week speelde ik het beginletterspel met groep 5 op de Adwaita. De kinderen kozen het woord varken en puzzelden er samen allemaal woorden omheen met een v. Daardoor weten we nu dat ”het vorige varken zich vreselijk verveelde in de volle vissenkom”.

Ik deelde de zin in mijn blog en vroeg of iemand misschien een idee had hoe het vorige varken eruit zag. En dat was zo! Inmiddels weten we dankzij de inzending van kunstenares (en dichteres) Astrid Salman hoe het vorige varken eruit zag, én dat ze Vicky heettte. Astrid, dankjewel!

Nu lijkt het me zo leuk dit spelletje samen te doen. Misschien geeft het spelletje wel even een beetje afleiding in deze pittige tijd? Het is geschikt voor alle leeftijden én heeft een verrassingscomponent, je hebt er je lievelingsboek voor nodig. 😀 Veel plezier! 

Letterpretrecept

Ik ben heel benieuwd: als je een dier kiest (mag best een gek dier zijn)? en je omringt het gaandeweg met woorden die je toevallig vindt in een boek, wat zou er dan gebeuren? Je hoeft dus niet te streven naar leuke of goeie of logische zinnen. Ik zou haast zeggen, hoe raarder hoe beter!
En moet het bij dieren blijven? Of krijg je ook zin om tuinkabouters of andere wezens/dingen van allemaal dezelfde beginletters te voorzien? Alles mag.

Dit is het recept:
1 – pak je lievelingsboek, boek van de week , of een dichtbundel of de krant van vandaag.
2 – kies een dier of anderszins (Het varken)
3 – zoek een bijvoeglijk naamwoord met dezelfde letter dat voor het dier kan staan (Het vorige varken)
4 – kijk of je een werkwoord kan vinden met diezelfde beginletter die je erna kan zetten (Het vorige varken verveelde zich)
5 – misschien vind je een woord dat nog iets over het werkwoord kan zeggen? (het vorige varken verveelde zich vreselijk)
6 – en kan je nu nog een plaats toevoegen? (Het vorige varken verveelde zich vreselijk in de volle vissenkom)
7 – Is je zin af? Of zijn er of nog heel andere toevoegingen die bij jouw letterzin passen? Maak je zin helemaal naar jouw zin.

Uiteraard mag je kleine woordjes met heel andere beginletters gebruiken om alles te verbinden: de, het, een, op, aan, in,zich etc..

Pakt het gek uit of grappig? Of nog anders? Lukt het om iets in elkaar te knutselen? Ik hoor het graag! Als je je zin wilt delen, hartstikke leuk. Je kan je zin hieronder neerzetten bij de reacties.

En het lijkt me heel grappig als je de titel van het boek of de krant of de tekst waarmee je hebt geknutseld er ook bij zet. Dit spel is voor jong en oud. Heb jij een kind dat de zin heeft gemaakt? Ik vind het superleuk als je ook je leeftijd er dan bijzet.
(Erik, 10 jaar, Pluk van de Petteflat)
(Maria, Het diner van Herman Koch)
Zo ongeveer, is dat een idee? Het mag ook heel anders.

En als je je zin op social media wil delen: hashtag #hetvorigevarken is een goeie, vind je niet? Wie weet kunnen we er een vorigevarkensveestje, oh nee, -feestje van maken dit weekend.

Veel plezier, en ik wens je alle gezondheid van de wereld

Lieve groet, Heleen